Beleef de historie van het Ilperveld tijdens vaartocht op 18 juni

Beleef de historie van het Ilperveld tijdens vaartocht op 18 juni

Hoe zag het er vroeger uit in het Ilperveld? Woonden hier al mensen? Welke flora en fauna waren er aanwezig? Vaar zondag 18 juni mee met schipper en gids van Landschap Noord-Holland en laat je terugvoeren naar ongeveer vijf- à zesduizend jaar geleden en luister naar de antwoorden op deze vragen.

Tijdens deze vaartocht vertelt de gids je de verhalen en legendes die er over het Ilperveld bekend zijn. Bijvoorbeeld over de Spaanse tijd rond 1500. Over de turfwinning, en wat kregen wij ervoor terug? De ontwatering, de erosie, de rampen, de vervuiling en waar werd dit door veroorzaakt? Ook uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog zijn er bijzondere verhalen te vertellen.

Onderweg vaart de boot langs het langhuis, een woning uit lang vervlogen tijden. Te zien zijn petgaten en legakkers waar turf werd gestoken. De deelnemers gaan aan land en lopen over trilveen.

Natuurlijk is er aandacht voor alles wat groeit en bloeit aan de waterkant en op het land. En voor de vele vogels die zo kenmerkend zijn voor dit fraaie, waterrijke natuurgebied.

De excursieboot komt heel dicht bij de weidevogels. Neem eventueel een verrekijker mee. Trek ook waterdichte schoenen of laarzen aan en warme (regen)kleding. Op het water kan het fris zijn. Kinderen zijn van harte welkom.

Op de boot is ook plek voor rolstoelen, neem van tevoren even contact op als je met een rolstoel mee wilt. Honden zijn in het Ilperveld niet toegestaan

Zondag 18 juni van 13.30 tot 15.30 uur. Verzamelen: Bezoekerscentrum Ilperveld, Kanaaldijk 32A, 1121 NX Landsmeer. Zin om mee te gaan? Reserveer een plek aan boord op www.gaatumee.nl