Axel Damme: “Ambtenaren leveren niet wat we nodig hebben”

Axel Damme: “Ambtenaren leveren niet wat we nodig hebben”

“Uit de ambtelijke hoek wordt niet geleverd wat we nodig hebben. Er worden dingen achter gehouden.” Dat zei fractievoorzitter Axel Damme (foto) van Lokaal Landsmeer zondagmorgen in het LOL-radioprogramma Week-up. Ook de wethouder krijgt niet alles te zien, aldus Damme. “Dat is wel heel bijzonder en tekenend voor wat er gebeurt in Landsmeer.”

In de media kritiek uiten op het ambtelijk apparaat is tamelijk ongebruikelijk. Ambtenaren kunnen zich immers niet verdedigen. Niet zij, maar de politiek verantwoordelijke functionaris moet worden aangesproken, zo luidt de ongeschreven regel in de politiek. Toch komen ambtenaren tegenwoordig landelijk soms ook onder vuur te liggen, zoals in de discussie over de toeslagenaffaire.

En nu ook in Landsmeer. De schoten worden afgevuurd vanuit de lokale partijen. Vorige week uitte raadslid Debby Mulder-Damme van Positief Landsmeer via een ingezonden stuk in Kompas ook al kritiek op het ambtelijk apparaat.

De traditionele partijen vinden de kritiek ongepast. “De Landsmeerse ambtenaren doen hun stinkende best”, zei fractievoorzitter Eric Knibbe van het CDA vorige week nog in een podcast van LOL.

Ook Mark Jan Prins van de PvdA zat zondag aan tafel in Week-up. “In de media kritiek leveren op ambtenaren is not done”, vond hij. In de raadsvergadering van 23 december had Mandy Elfferich van D66 dat geluid ook al laten horen. Damme riposteerde zondag dat wat hem betreft “het beestje bij de naam” genoemd mocht worden.

Aanleiding tot de discussie vormde de kwestie Pepermolen. In de raadsvergadering van 23 december waren alle partijen het over één ding eens: er lag onvoldoende informatie op tafel. Maar toen de verantwoordelijke wethouder Breij daarop werd aangesproken door de oppositiepartijen, wees deze naar haar ambtenaren. Dat viel niet goed bij de opppositie. De coalitiepartijen hielden zich op de vlakte, al zei Axel Damme in de vergadering er niet van overtuigd te zijn dat zijn partijegenote Breij iets te verwijten viel.

Hieronder het gesprek in Week-up.