Annie van Schaik vertelt over haar leven in Den Ilp en de Noord

Annie van Schaik vertelt over haar leven in Den Ilp en de Noord

Ooit was Landsmeer vermaard om zijn vele eendenhouderijen. Rond 1900 verdienden vele Landsmeerders en Ilpers hun inkomen met het houden van eenden in hokken achter hun woning. De eieren van de eenden gingen veelal naar de beschuitindustrie.

In de twintigste eeuw nam de vraag af en dus ook het aantal bedrijven. De laatste eendehouderij van heel Waterland was die van Klaas en Annie van Schaik aan het Noordeinde. Ze stopten in 1979.

Annie was daarnaast actief in het culturele leven van Landsmeer, vooral bekend om haar optredens in het duo Thomasvaer en Pieternel, samen met Jaap Schaap.

Haar geschiedenis verdient het om vastgelegd te worden, vonden we bij de LOL. Haar verhaal biedt een mooie blik op (de veranderingen in) het dorpsleven in de twintigste eeuw. Ze groeide op als Naatje Bosschieter, in een huishouden van twaalf personen te Den Ilp. Een nieuwe schoolmeester in Den Ilp veranderde haar voornaam in Annie.

Op jaar zestiende kreeg Annie verkering met Klaas. Ze trouwden drieëneenhalf jaar later, kregen twee kinderen en leefden samen tot vier jaar geleden, toen Klaas op zijn 89e overleed.

We spraken met Annie aan haar huiskamertafel en legden het gesprek vast in drie delen video van elk zo’n tien minuten.

Deel 1


Deel 2

Deel 3