Landsmeer Schoon doet mee en wel op zaterdag 6 juli en kan ook jouw hulp gebruiken bij het peuken rapen en tellen. Afval, peuk en poep horen niet op de stoep. Doe een goede daad, ruim 6 juli peuken van de straat.
Waar?
We starten zaterdag 6 juli om 10.00 uur tussen de Zuyd en Multi-IJs. We rapen en zuigen al wandelend zoveel mogelijk peuken.
We eindigen om 11.30 uur bij het startpunt.
We tellen de peuken en zullen deze naderhand ergens in Landsmeer tentoonstellen.
Voor de deelnemers is er weer een lekkere beloning na afloop.
De actie loopt al, dus je kunt nu al beginnen met peuken rapen, bijvoorbeeld je eigen buurt peukvrij maken en deze zaterdag 6 juli bij ons inleveren.
Doe je mee?
Geef je dan op bij Gerdien van den Broek, [email protected].
Neem zelf materiaal mee; handschoenen, een tangetje, grijper, zeefje of ander gereedschap waarmee je makkelijk peuken kunt rapen. en leeg yoghurt emmertje is heel handig om de peuken in te verzamelen. Ter plaatse zijn er plastic handschoenen, plastic emmertjes en grijpers te leen.
Je kunt je route vastleggen met de app Helemaal Groen.
Graag tot ziens! Deze actie in Landsmeer is mogelijk gemaakt door gemeente Landsmeer, Stichting HelemaalGroen, IVN-Twiske en Landsmeer Schoon, Multi-IJs Landsmeer.
Met dank aan het Plastic Peuken Collectief en het Peukenmeisje, ook te vinden op Facebook.
Waarom deze actie?
*Naast bewustwording dat een peuk ook zwerfaval is en niet op straat hoort is het uiteindelijke hoofddoel van de actie een verbod op plastic sigarettenfilters, de enige effectieve manier om de enorme vorm van plasticvervuiling te stoppen. De eerste politieke stappen zijn daarvoor gezet op basis van de eerdere Peukmeuk acties.
Sigarettenpeuken vormen het grootste deel van het zwerfafval wereldwijd. In Nederland belanden er naar schatting er elk jaar een miljard kilo sigarettenpeuken op straat. Daarvan belandt een groot deel in onze beken, grachten, rivieren en de Noordzee . Het merendeel van de filters die achterblijven in de zwerfpeuken zijn gemaakt van cellulose acetaat . Dat is plastic. Daarbij bevatten ze ook nog eens giftige residuen. Daarmee dragen zwerfpeuken direct bij aan de plastic vervuiling. Peukenvervuiling is ook een esthetisch probleem. Locaties met peukenvervuiling zijn onaantrekkelijk en geen visitekaartje voor gemeenten.
*Bron = Plastic Peuken Collectief www.plasticpeukencollectief.nl