Kruispunt Zuideinde zeer gevaarlijk

Kruispunt Zuideinde zeer gevaarlijk

Bussen die te hard doorrijden, fietsers die in paniek niet weten wie voorrang heeft en automobilisten die niet gewend zijn om voorrang te geven: het kruispunt aan het begin van Landsmeer is een hoofdpijndossier voor het dorp. Omwonenden zien elke dag gevaarlijke situaties ontstaan: „Ik heb meerdere keren 112 gebeld.”

Een botsing tussen een Tesla en een lijnbus op het kruispunt Zuideinde/IJdoornlaan leidde eind april tot een explosie aan Facebookberichten. Landsmeerders reageren dat ze daar onder een auto hebben gelegen en dat automobilisten niet stoppen bij de haaientanden. Sommigen wijten dat aan te weinig aanwijzingen op de weg, anderen vinden dat de weggebruikers het kruispunt riskant maken. Maar over één punt zijn ze allemaal eens: het is er een ’levensgevaarlijk’ kruispunt. Terwijl nog geen jaar geleden de kruising is heringericht om de veiligheid te verbeteren, hoe kan dat?

Landsmeerders uit de buurt hebben geen goed woord over de nieuwe verkeerssituatie. Een omwonende hield zelfs een logboek bij van alle ongelukken die ze zag. Bijna dagelijks hoort ze geluid van botsend metaal. Zij en haar huisgenoten willen anoniem blijven, maar delen graag hun ervaringen. „Ik heb meerdere keren 112 of huisartsen uit het dorp moeten bellen”, zegt de één. „Dan lag er een jongen die niet meer kon praten op het fietspad, meters verwijderd van zijn scooter. Die heeft nog steeds last van zijn nek. Of een andere man, waar het bloed uit zijn mond kwam, vreselijk.”