LANDSMEER – Het 16-jarige keepertalent, Aukje van Seijst uit Landsmeer droomt van een betaald voetbal carrière. Ze vertelt: “Toen ik vijf jaar was begon ik met voetballen bij IVV bij de F-jes. Al snel wilde ik graag op goal staan wat ik erg leuk vond, want mijn zus is spits dus dan gingen we samen altijd voetballen. Toen ik graag hoger wilde spelen kon ik bij SV kadoelen terecht waar meiden een hoger niveau spelen. Ik werd daar keepster van de MC1. Al die tijd nam ik ook deel aan het Jeugd Plan Nederland (JPN) van de KNVB. Dit is een traject waarin meiden worden geselecteerd en één keer per week samenkomen om te trainen om uiteindelijk goed genoeg te worden voor het Nederlandsteam voor onder 15/16/17/19.”

“Toen ik 13 was werd ik geselecteerd voor het nationaal team onder 15. Op mijn 14e keepte ik mijn eerste interland tegen Belgie (6-0 gewonnen). Ook werd ik uitgenodigd om stage te komen lopen bij CTO Amsterdam, omdat je 15 moet zijn om hier mee te mogen doen vond ik dit een grote kans. CTO staat voor centrum voor topsport en onderwijs. Trainen, wonen en school zijn allemaal dichtbij elkaar in Osdorp. Ik woon daar doordeweeks samen met mijn teamgenoten, school is twee minuten fietsen en trainen is vijf minuten fietsen. Voor mijn ontwikkeling moest ik van CTO wel bij een jongensteam gaan spelen. Ik ben terecht gekomen bij ASV De Dijk. Ik ben daar begonnen in de C1 en daarna in de jongens onder 17 selectie. Ik trainde toen elke dag na school bij CTO en twee keer per week bij De Dijk.”
“Ik zit op het Caland lyceum in Osdorp en ik doe 4 VWO. Deze school heeft een LOOT-afdeling. Dat is speciaal voor topsporters die veel trainen. Deze school kan mij vrijstelling geven als ik naar het buitenland ga met het Nederlands team of met CTO. Ook hoef ik minder lessen te volgen op school en heb ik zelf de vrijheid om mijn toetsen in de plannen. Dit jaar heb ik met het Nederlands elftal voor meiden onder 17 in Tsjechië een EK meegemaakt. We zijn hier derde geworden achter Duitsland en Spanje. Dit was een droom die uitkwam. Mijn droom is om uiteindelijk geselecteerd te worden voor het nationale team voor vrouwen en om bij een mooie, betaalde voetbalorganisatie kunnen spelen. Het is heel gaaf dat er nu in Nederland een EK wordt gehouden. Hierdoor wordt de belangstelling en de aandacht voor vrouwen voetbal groter.”

Previous post

Huishoudelijk restafval? Zamel apart in en scoor!

Next post

Leerlingen De Hoeksteen aan de slag met krukken

LOL Webredactie