*Landsmeer – Watersportvereniging de Breek verwelkomt dit voorjaar een aantal West-Friese zeilpunters op haar terrein aan het Luyendijkje. De negentiende-eeuwse boten mogen de haven van de Landsmeerse vereniging sinds vorige week hun thuishaven noemen. Hiermee is Landsmeer een stukje Noord-Hollandse zeilgeschiedenis rijker. *
Al sinds jaar en dag is het clubgebouw van Watersportvereniging de Breek met de rieten kap en het zonovergoten terras een bekende plek voor varend, fietsend en wandelend Landsmeer. Zeker in de zomermaanden zijn de zeilboten niet uit het dorpsbeeld weg te denken. Bijna dagelijks wordt lesgegeven aan jeugdige zeilers en ook buiten de lessen zijn er veel booteigenaren die hun vrije uurtjes zeilend besteden. De authentieke sfeer die rond de zeilvereniging hangt was dus de perfecte plek voor de zeilpunters, die tot voorheen waren gehuisvest in Broek in Waterland.
De zeilpunters, die naar schatting aan het eind van de negentiende eeuw zijn gebouwd voor het vervoeren van vee en oogst, werden jarenlang ingezet voor de organisatie van zeilkampen voor groepen kinderen. Tijdens deze kampen werd het Breekpunt, het clubgebouw van WSV de Breek, altijd al gebruikt als overnachtingsplaats. De lange steiger, de grasvelden en het grote clubgebouw waren de ideale plek voor het aanleggen van boten, organiseren van spellen en het klaarmaken van maaltijden. “Helaas nam de animo voor de kampen af en werd het steeds minder rendabel voor de organisatie om de kampen te blijven organiseren.” aldus Laura Hudepohl, voorzitter van de Stichting Behoud van de West-Friese Zeilpunter. “De vrijwilligers uit Broek in Waterland, die naast het organiseren van de kampen ook de boten in goede staat hielden, wilden de boten echter niet kwijtraken.” Omdat de thuisbasis van de zeilpunters in Broek in Waterland een andere bestemming kreeg moest de nieuwgevormde stichting dus op zoek naar een nieuwe locatie. Al snel kwam de Landsmeerse zeilvereniging in beeld en werd gezocht naar mogelijkheden om de punters plek te kunnen bieden in de haven aan de Breek.
Michiel Sinaasappel, voorzitter van WSV de Breek, reageerde direct enthousiast op de hulpvraag van de nieuwe stichting. “Natuurlijk moeten we als vereniging met de tijd mee gaan, maar de klassieke punters en onze vereniging zijn een *match made in heaven*. Dit stukje geschiedenis mag niet verloren gaan, dus zijn we samen hard op zoek gegaan naar een manier om ruimte te maken voor de punters.” Met een kleine uitbreiding van het terrein, waar speciale aanlegplaatsen werden gebouwd voor de punters, werd de beoogde ruimte gecreëerd.
De nieuwe stichting houdt zich voornamelijk bezig met het onderhouden van de boten, maar het zou natuurlijk zonde zijn als er niet meer mee zou worden gevaren. Samen met WSV de Breek zullen regelmatig zeiltochten worden georganiseerd voor geïnteresseerden binnen en buiten de vereniging. “Maar eerst is het zaak dat de twee groepen zeilers elkaar goed leren kennen. De kruisbestuiving noemen we dat.” lacht Hudepohl.
Zondag 14 mei aanstaande zullen de West-Friese zeilpunters voor het eerst zeilend te zien zijn op de Breek tijdens de seizoensopening van de watersportvereniging. Meer informatie is te vinden op www.wsvdebreek.nl of de Facebookpagina van Watersportvereniging de Breek.

Previous post

Vaartocht met voorjaarsbloemen en weidevogels in het Ilperveld bij Landsmeer

Next post

GEZOCHT vrijwilliger Gastvrouw/heer zelfservice

admin