LANDSMEER – Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar ontvangen eens per twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Vanaf 26 juli kunnen vrouwen uit Landsmeer, Den Ilp en Purmerland weer meedoen. De gegevens van de vrouwen ontvangt Bevolkingsonderzoek Midden-West automatisch van de gemeente. Een goed georganiseerd onderzoek is een belangrijke manier om de sterfte aan borstkanker terug te dringen. Door het bevolkingsonderzoek overlijden er elk jaar ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker.
Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Ongeveer één op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Door de ziekte in een vroeg stadium op te sporen, wordt de kans op genezing aanzienlijk groter. Van elke 1000 onderzochte vrouwen is bij ongeveer vijfentwintig vrouwen aanvullend onderzoek nodig in het ziekenhuis om vast te stellen of werkelijk sprake is van borstkanker. Bij ongeveer zeven op de vijfentwintig van de naar het ziekenhuis verwezen vrouwen wordt inderdaad borstkanker vastgesteld.
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de borsten. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide radiodiagnostisch laboranten. Deelnemers ontvangen binnen twee weken een uitslagbrief. Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige zekerheid. Ook kunnen niet alle gevallen van borstkanker vroegtijdig worden opgespoord. Bij klachten wordt geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts. Het is belangrijk om regelmatig deel te nemen, ook als bij het vorige onderzoek geen afwijkingen zijn gevonden. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig en gratis.
Het onderzoekscentrum staat op het Raadhuisplein naast het gemeentehuis, Raadhuisstraat 1 in Landsmeer. Postcodegebieden: 1121, 1127, 1451. Aantal uitgenodigde vrouwen: ongeveer 2000. Meer informatie is te vinden op www.bevolkingsonderzoekmidden-west.nl. Men kan ook bellen met de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Midden-West op 088-2669000, op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur.
Previous post

Zomerwandelen

Next post

Perspectiefnota 2018 vastgesteld in de raad

LOL Webredactie